Provincie eist MER van mestverwerker MACE

De vergunningsverlening voor de mestverwerkingsinstallatie van MACE in Sint Anthonis gaat vertraging oplopen. Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Brabant eisen een Milieueffectrapport (MER), ondanks dat de Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN) een MER overbodig acht. Alle milieuaspecten zouden voldoende aan bod komen in het reguliere vergunningstraject.

Vanwege de grote maatschappelijke onrust in Landhorst streven GS naar transparante en zorgvuldige besluitvorming met voldoende inspraak. Dat kan via het doorlopen van een MER-procedure. Indien de Commissie-MER positief adviseert, zal het totale vergunningstraject voor MACE slechts lichte vertraging hebben, stellen GS.

Voor dit besluit hebben GS advies ingewonnen bij het Waterschap Aa en Maas, het Bureau Gezondheid Milieu en Veiligheid van de GGD’en Brabant/Zeeland, Mobilisation for the Environment en de klankbordgroep MACE. Het waterschap ziet geen reden om een MER te verlangen, maar heeft wel onzekerheden over schone lozingen in het oppervlaktewater. De drie andere adviserende instanties hebben om verschillende redenen aangegeven wel een MER nodig te vinden.

MACE wil een mestverwerkingsinstallatie bouwen met een capaciteit van 500.000 ton per jaar op de locatie van een voormalige veehouderij nabij Landhorst. Vanwege de omvang van het initiatief en de vele intensieve veehouderijen in de buurt is er grote maatschappelijke onrust ontstaan in Venhorst en Landhorst.

Lees ook dit artikel over MACE.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer