Schippers gaat voor 20 euro extra per varken

80 procent minder antibiotica, 40 procent extra groei en 20 procent lagere voerkosten. Het Hy-Care concept voor vleesvarkens gaat dat opleveren, zegt Mart Smolders, divisiemanager varkens van MS Schippers. Per afgeleverd varken betekent dat 20 euro extra.

Dat deze enorme verbetering mogelijk is, gaat MS Schippers bewijzen op proefboerderij voor vleesvarkens De Raamloop in Bladel. Op 25 september opent minister Edith Schippers van VWS hun nieuwe proeflocatie. De in het vooruitzicht gestelde forse reductie in het antibioticagebruik ziet de minister als een belangrijk pluspunt.

Voor de vleesvarkenshouders zijn de veel betere technische en economische resultaten van het grootste belang. De groei kan stijgen naar 1.100 gram per dag. Ten opzichte de circa 800 gram groei van nu, betekent dat een extra financieel voordeel van 8 euro per afgeleverd vleesvarken. Daarnaast zorgt de forse verbetering van de voederconversie voor 12 euro lagere voerkosten per vleesvarken. Volgens Smolders zijn deze verbeteringen haalbaar. Hij baseert dat op de resultaten met het Hy-Care systeem bij de zeugen en biggen en de ervaringen met het Hy-Care systeem in de praktijk. “We gaan de enorme genetische potentie van de vleesvarkens ook echt benutten.”

De Raamloop is een bestaand bedrijf met 1.800 vleesvarkensplaatsen. Alle oppvlakken zjin kiemdicht gemaakt, waardoor een zeer goede reiniging mogelijk is. In het bedrijf worden verder alle onderdelen van de Hy-Care methode toegepast. Dat betekent onder andere niet mengen van tomen en kiemvrij drinkwater. Na iedere ronde wordt de afdeling altijd perfect schoongemaakt en ontsmet, zodat biggen bij iedere ronde in een kiemvrije omgeving opstarten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer