Speerpunt COV is betere verwaarding vlees

Een betere verwaarding van het Nederlandse varkensvlees is een van de speerpunten in het overleg van de varkenssector met EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma woensdag 26 augustus. Volgens Dé van de Riet, woordvoerder de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), loopt de Nederlandse varkenssector op diverse duurzaamheidspunten als milieu, dierenwelzijn en diergezondheid flink voorop ten opzichte van andere landen. “Men komt al kijken hoe we het voor elkaar krijgen om ons antibioticagebruik zo laag te krijgen. We hebben in Nederland heel veel zaken goed technisch opgelost, maar vergeten het te vertellen en te verwaarden. Dat moet én kan anders, door het Nederlands varkensvlees gezamenlijk te promoten.”

Dijksma zal om ondersteuning van die promotie worden gevraagd, tijdens het overleg dat de NVV, LTO, de Nederlandse vereniging voor diervoederindustrie (Nevedi) en COV. Het is niet nodig dat de Nederlandse overheid via nationale wetgeving dwingt tot extra duurzaamheid. De sector kan dat volgens Van de Riet goed zelf invullen vanuit de eisen van de markt. “Met een goede promotie moet er ruimte genoeg zijn voor het duurzame Nederlandse varkensvlees. Met name in de Aziatische landen: China, Japan, Zuid-Korea en bijvoorbeeld de Filipijnen is er voldoende vraag.”

Ander punt in het overleg zijn de keuringskosten. De COV hamert er al jaren op dat die in Nederland erg hoog zijn (50 miloen euro per jaar voor de totale Nederlandse vleesector). “De overheid legt de vleeskeuringen en exportkeuringen verplicht op en wentelt vervolgens alle kosten hiervan 1-op-1 af op het bedrijfsleven. Dat is in andere landen niet zo. Zeker nu de marges heel dun zijn, is een verlichting van de keuringskosten welkom.”

Het verlagen van het slachtgewicht is voor de COV een lastig onderwerp. Daar valt niet zoveel winst te behalen, want de afzetmarkten vragen om bepaalde slachtgewichten. Daarnaast dalen de kosten per dier niet, maar moeten die wel over minder kilo’s worden verrekend.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer