Emissiearme biggenstal is dé toekomst

Samen met vier partners, waaronder Provincie Noord-Brabant gaat Vewi Techniek in Heesch een haalbaarheidsonderzoek doen naar een milieu- en diervriendelijke biggenstal. “Daartoe wordt onder meer voor 1 januari 2016 een afdeling in onze biggenstal in Vinkel verbouwd. De verschillende partijen brengen hun kennis in”, zegt initiatiefnemer Erwin van der Wielen van Vewi Techniek.

“Gespeende biggen zijn een erg gevoelige diercategorie en het vergt veel vakmanschap om ze probleemloos op te fokken. Onze innovaties dragen bij aan een beter welzijn en een ideaal stalklimaat met een lager energieverbruik. Daardoor pakken we het ontstaan van ammoniak, fijn stof en geur bij de bron aan. Biggen presteren beter en de boer en de omgeving profiteren van de fors lagere uitstoot. Zo’n duurzame biggenstal is dé toekomst.”

Een van de innovaties zal de vloeruitvoering worden. Er wordt ingezet op het verkleinen van het emitterend mestoppervlak. Er komt dus een aanzienlijke hoeveelheid dichte vloer in de biggenhokken. Over de keuze van materialen en de roosters, wil Van der Wielen niet al te veel kwijt. “Maar er komt geen vierkante centimeter kunststof roostervloer in.”

Een ander facet van het onderzoek is het beperken van de vermorsing van drinkwater en voer. “Voer dat rechtstreeks in de put komt zorgt voor extra geur- en ammoniakontwikkeling door rotting van eiwitten.” Dat voer bij kan dragen aan de doelstelling om een emissiearme biggenstal te ontwikkelen, erkent hij. “Aan het voer en de voersamenstelling gaan we niet sleutelen. Er doet nog geen voerleverancier mee, maar als er partij is die een positieve bijdrage kan leveren, mag die zich bij ons melden.”

Meer informatie bij Vewi Techniek.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer