NVWA inspecteert bij vleesvarkenshouders

Vanaf 21 september start de NVWA met inspecties op vleesvarkensbedrijven om de wettelijk toegestane norm voor koper in varkensvoer te controleren. Volgens de Wet Dieren mag 1 kilo voer voor varkens van 12 weken en ouder maximaal 25 milligram koper bevatten. Een hoger kopergehalte in varkensvoer is toegestaan tot maximaal 3 weken na de oplegdatum van biggen (rond de negende week). Ondernemers die de wettelijke toegestane norm overtreden, zijn strafbaar. De NVWA legt een forse boete op volgens de regels van het interventiebeleid Diervoeder.

Volgens de NVWA houdt circa 70 procent van de varkenshouders zich aan de toegestane norm. Daarom roept de inspectiedienst vleesvarkenshouders op hun voerbonnen goed te controleren en het voerschema.

De NVWA voert monstername, fysieke controle én administratieve controle uit op de vleesvarkensbedrijven. Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO), de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) zijn op de hoogte van deze handhavingsactie door de NVWA.

Reden voor het inspecteren is de mogelijke extra belasting van het milieu met koper. Het te lang gebruiken van voer met een te hoog kopergehalte bij vleesvarkens verontreinigt de bodem na aanwending van de mest. Via het grondwater en afspoeling kan ook het oppervlaktewater te hoge kopergehalten bevatten.

Dat meldt de NVWA.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer