John van Paassen lanceert 10% plan

De financiële nood in de varkenshouderij is hoog. “Ondanks de geweldige maatschappelijke prestaties, betaalt de markt onvoldoende voor de inspanningen van Nederlandse varkenshouders”, stelt de Deurnese varkenshouder John van Paassen. “De ergste financiële druk moet eraf gehaald worden bij elk varkensbedrijf. Dat wil ik concreet maken met mijn 10% plan. Een rendabele sector die in aantallen dieren iets kleiner is, maar waarin varkenshouders weer met plezier hun werk doen en hun gezinnen kunnen onderhouden. Dit zou in mij ogen een gezamenlijk streven moeten zijn.”

Het 10% plan geeft elke varkenshouder de mogelijkheid om eenmalig en vrijwillig maximaal 10% van zijn varkensrechten te verkopen aan een rundveehouder. Het gaat om de rechten die hij bezit op 1 juli 2015. De kopende melkveehouder mag die fosfaat - circa 5,5 varkensrechten per melkkoe - benutten. Deze eenmalige aanschaf moet dan meegenomen in de per 1 januari 2016 vast te stellen hoeveelheid fosfaatrechten voor zijn bedrijf.

Van Paassen verwacht hiermee een kapitaalinjectie te krijgen voor elke varkenshouder. “Het is een generieke maatregel en na deze eenmalige actie blijven de schotten tussen de veesectoren in stand. Ik hoop dat collega veehouders en bestuurders mijn 10% plan op waarde schatten en mij steunen.”

Lees hier John van Paassen zijn 10% plan en mail uw reactie naar paashof@planet.nl. 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer