NVV houdt optie uitwisselen rechten af

De optie om varkensrechten uit te wisselen met fosfaatrechten voor melkvee is voor de NVV vooralsnog een brug te ver. De varkensvakbond handhaaft haar standpunt dat er geen uitwisseling plaatsvindt omdat elke sector zelf verantwoordelijk is om binnen het eigen sectorale fosfaatplafond te blijven. “Maar als de situatie verandert, wil de NVV haar standpunt opnieuw bepalen”, zegt NVV-voorzitter Ingrid Jansen.

Per 1 januari 2016 komen er fosfaatrechten voor de melkveehouderij. Deze geven het recht om uitsluitend fosfaat met melkvee te produceren en ze zijn niet uitwisselbaar met de productierechten voor varkens en pluimvee. Dit heeft EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma begin juli laten weten aan de Tweede Kamer. De NVV onderschrijft vooralsnog het standpunt van de staatssecretaris, maar laat dus wel de mogelijkheid open om haar mening over uitwisseling bij te stellen.

NVV reageert hiermee op diverse plannen die ingediend zijn bij de regiegroep Vitale Varkenshouderij. De POV wil meer rendement en marktkracht voor de varkenshouder en werkt daarbij samen met de Rabobank en het ministerie van Economische Zaken. De indienders van de plannen zien in het uitwisselen van rechten kansen om de varkenssector een impuls te geven.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer