Wat nu weer!

Vorige week was het een item op het journaal; mensen krijgen Hepatitis E door het eten van rauw varkensvlees! Natuurlijk schrok ik van dit bericht, niet vanwege het onderwerp. Maar omdat ik me meteen realiseer wat dit weer teweeg kan brengen.

Hepatitis E is net als bijvoorbeeld influenza of vlekziekte een zoönose. Een zoönose is een ziekte die zowel bij mensen als bij dieren kan voorkomen. Vaak kunnen mensen en dieren elkaar besmetten.

De meeste zoönose uitbraken zijn voedselinfecties. Dan krijg je diarree als je vlees onvoldoende goed verhit of als je keukenhygiëne te wensen overlaat. Andere zoonoses kun je krijgen door contact te hebben met dieren of bijvoorbeeld de mest van dieren.

Het Hepatitis E-virus komt al jaren voor op onze varkensbedrijven. En nu ineens worden er meer mensen gevonden die antistoffen hebben tegen dit virus. Hoe en waarom is nog geheel onduidelijk, maar toch wordt meteen de link gelegd naar vlees. En vervolgens gaan mensen die weinig verstand hebben van varkensgezondheid van alles roepen. Daar kan ik me toch zo aan ergeren!

Gelukkig gaat het RIVM onderzoek doen naar de mogelijke bron van de toename van positieve gevallen. Voordat het RIVM meer duidelijkheid zal geven, is het voor elke varkenshouder belangrijk om zo Hepatitis-proof mogelijk te werken. Het Hepatitisvirus verspreidt zich vooral via de mest. Dus reinig afdelingen en gangen goed en verplaats geen mest naar andere afdelingen.

Voor elke keukenprins en -prinses is het advies om het vlees altijd goed te garen. En gebruik aparte messen en snijplanken voor vlees en groentes. Maar dat is eigenlijk allemaal geen nieuws.

Voor nu wens ik jullie allemaal een fijne en rustige zomer!

Manon Houben
Dierenarts PorQ 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer