Hangburger en hamburger

Laatst zat ik te kijken naar een documentaire over hangjongeren. Fascinerend wat jongeren doen om bij de groep te horen. Is dit bij volwassenen eigenlijk zoveel anders? Die jongeren worden "de burgers" in onze maatschappij. Worden het dan hangburgers?

De link naar hamburgers is dan snel gelegd. Jongeren eten graag burgers. Een hamburger is trouwens een burger waar geen ham in zit. Jongeren zijn mensen onder de 20 als je zelf 10 bent of onder de 50 als je 80 jaar bent.

Als je zo naar de dingen kijkt wordt het natuurlijk allemaal wel lekker onoverzichtelijk en roep je al gauw meer vragen op dan antwoorden. Voor onze branche is het zo’n beetje hetzelfde. De burger wil tegenstrijdige zaken vinden wij als varkenshouders. Of dit echt zo is, vraag ik mij af. Volgens mij hangt het af van hoe je naar de burger kijkt.

Beseffen we ons wel voldoende dat “de burger” niet bestaat. Die hangburger is een andere burger dan bijvoorbeeld een yup uit de grachtengordel. Varkensbedrijven worden ook steeds meer divers. De markten worden dat ook en er komen meer en meer concepten en merken. Is er nog wel bulk?
Als de burger niet bestaat, bestaat "de varkenshouder" dan wel? Volgens mij heeft de burger een te algemeen beeld van de varkenshouder en omgekeerd. We zouden elkaar goed kunnen helpen. Gelukkig zien we al veel mooie initiatieven van varkenshouders die intensief contact met hun buren en hun omgeving zoeken. Deze initiatieven worden van beide kanten zeer gewaardeerd.

Dat er bij varkenshouders veel meer diversiteit is dan de burger beseft, is verbazingwekkend. De burger vraagt om diversiteit, maar weet onvoldoende dat die er al is. In mijn ogen liggen er grote kansen voor de slachterijen, grossiers en retailers om deze diversiteit commercieel te benutten. Deze stap is essentieel om de cirkel van waardering rond te maken.

Varkenshouders willen best voor deelmarkten produceren als ze daarvoor waardering krijgen. Een yup heeft andere behoeften dan een hangjongere of een hangburger. De sleutel ligt bij het vermarkten. Hoe bedienen we de hangburger?

John Lorist
Voorzitter coöperatie Topigs

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer