# verbaasd!

In november werden we opgeschrikt door de eerste PEDv-besmetting in Nederland. Natuurlijk waren we door de dramatische verhalen uit Amerika over massale uitval van zogende biggen best wel angstig en gespannen. Wat zou er hier gaan gebeuren?

Ik vind dat dat bij de eerste besmetting er heel goed en serieus is samengewerkt tussen alle partners in de productieketen. Dit heeft ervoor gezorgd dat PED zich in het begin zeer regionaal en maar naar een klein aantal varkensbedrijven heeft verspreid. Ook heeft deze aanpak ertoe geleid dat, zoals we in de media hebben kunnen lezen, het eerste bedrijf al weer PED-vrij is.

Maar op dit moment begin ik me steeds meer te verbazen over de houding van sommige mensen in de varkenshouderij. Blijkbaar vinden deze personen die ook werkzaam zijn in onze sector dat PED, nu blijkt dat de uitval erg meevalt, alles niet zo spannend meer is. Maatregelen om de verspreiding te voorkomen worden afgeschaft en een PED-besmetting is bijna geen nieuws meer.

Ik snap niet dat deze houding voor varkenshouders acceptabel is. Ik vind dat de effecten van een PED-besmetting ernstig onderschat worden. Ten eerste omdat het voor een varken echt niet fijn is om zo ziek te worden, dat je horizontaal schijt in plaats van verticaal. Daarnaast is er de technische schade door de groeiachterstand, mindere kwaliteit biggen en terugkomers. Maar misschien nog belangrijker is de uitspraak van een varkenshouder die de besmetting opliep.

Nu zie je wat je binnenkrijgt, meestal heb je het niet in de gaten! 
Oftewel: “Als PED op mijn bedrijf is binnengekomen betekent dat dat mijn externe biosecurity zo slecht is, dat ik regelmatig nieuwe infecties binnenhaal. Alleen gaan dan niet alle dieren massaal aan de diarree en dus herken ik het niet. Maar het zal wel degelijk een negatief effect hebben op de gezondheid van mijn dieren.”

Deze varkenshouder heeft geleerd van zijn ervaring. Maar ik verbaas me erover hoe weinig anderen dezelfde lering trekken uit de PED-verspreiding. We hebben nog veel werk te doen!

Manon Houben
Dierenarts PorQ

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer