Varkensvleesmarkt niet super

De prijzen voor vleesvarkens en biggen zijn de laatste weken behoorlijk gestegen. Waarschijnlijk zal die opleving niet doorzetten. De druk op de varkensvleesmarkt blijft hoog vindt Rabobank Nederland.

De verwachting is dat het prijsniveau voor vleesvarkens en biggen in het tweede kwartaal onder het langjarig gemiddelde zal uitkomen. Voor zeugenbedrijven zal de voerwinst in het tweede kwartaal 15 tot 20 procent onder het langjarig gemiddelde uitkomen, voor vleesvarkens is dat 5 procent.

Er zijn een aantal redenen voor deze tegenvallende cijfers. De consumptie van varkensvlees blijft dalen. Al zou dat tij volgens sectormanager varkens bij Rabobank, Koen van Bergen, wel te keren zijn door de lagere varkensprijzen door te vertalen naar lagere winkelprijzen. Ook de economische opleving in een aantal Europese landen kan de consumptie verhogen.

Een dempend effect kan zijn de stijgende Europese varkensvleesproductie. Dit zal naar verwachting met 1,5 procent toenemen. Dit komt door betere resultaten bij zeugenbedrijven en hogere gemiddelde gewichten van varkens bij het slachten.
De wereldwijde voerprijzen zijn in het eerste kwartaal van 2015 gestegen. Op dit niveau stabiliseren ze zich verwacht de Rabobank.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer