Milde PED breidt zich toch nog uit

Na een relatief rustige periode, is na 17 maart toch nog op zeven bedrijven een besmetting met de milde variant van PED vastgesteld. Dit meldt GD. Sinds november 2014 zijn in totaal 35 varkensbedrijven besmet geraakt met de milde variant van het PED-virus.

De besmetting in Nederland is grotendeels beperkt tot de provincie Gelderland en de aangrenzende regio in Overijssel. In Gelderland raakten 19 bedrijven besmet, in Overijssel gaat het om zes bedrijven. In Noord-Brabant vier en in Limburg twee. Het gaat voornamelijk om vleesvarkensbedrijven.

De situatie in Nederland is daarmee volgens Alfred van Lenthe van GD, een stuk beter dan in Duitsland. Eén van de Duitse laboratoria die mestmonsters op PED onderzoekt heeft al meer dan 100 besmettingen gevonden, verspreid over heel Duitsland. Er zullen volgens Van Lenthe meer besmettingen zijn, want er zijn meer laboratoria, maar dat wordt niet centraal bijgehouden.

De verwachting is dat het aantal besmettingen vanaf nu gaat dalen. Het PRRS-virus kan namelijk slecht tegen zonlicht en hogere temperaturen, blijkt uit onderzoeksresultaten in de Verenigde Staten. Wel adviseert Van Lenthe om de hygiëneregels strikt te blijven volgen. Want in Duitsland is de situatie minder gunstig dan in Nederland. Bovendien waart in het oosten van Europa ook de agressieve vorm van PED rond en Afrikaanse varkenspest. 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer