Van varkens houden naar insecten kweken

Een aantal boeren kan mogelijk dit jaar nog omschakelen naar het kweken van insecten. De haalbaarheid wordt momenteel onderzocht. Dit jaar moet er volgens Ruud Hoosemans, programmaleider bio-economie bij ZLTO, duidelijkheid komen over de economische haalbaarheid van insectenkweek.

Momenteel loopt hiertoe een onderzoek in samenwerking van insectenproducent Protix Biosystems, ZLTO, Royal HaskoningDHV, Agrifood Capital en de gemeente ’s-Hertogenbosch.

Daarnaast is er dan nog duidelijkheid nodig over het toestaan van eiwit afkomstig van insecten in diervoeders. Volgens de EU-wetgeving is eiwit afkomstig van dierlijke oorsprong immers niet toegestaan in diervoeder. Of dat dan ook geldt voor insecten is de vraag; zijn insecten dieren?

Naar verwachting komt hierover deze zomer duidelijkheid vanuit de EU. Dat is van belang, omdat insecten een duurzaam alternatief zijn voor geïmporteerde soja. Bij gebleken economische haalbaarheid en toestemming vanuit de EU, zouden dan dit jaar boeren kunnen overstappen op insectenkweek.

Varkenshouders die willen overschakelen op insectenkweek, kunnen zich melden bij ZLTO via de speciale website: Opfok van larven biedt ondernemer kansen.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer