Voor een kwartje naar een betere rang

Zeugen testen bijna altijd serologisch positief op salmonella. Een enkeling is drager en scheidt onder stressrijke omstandigheden de kiem uit. Zo besmet ze haar biggen in het kraamhok. Door de beschermende effecten van biest en melk hebben zogende biggen geen of zelden last van salmonella. Ook na het spenen zijn symptomen van besmette biggen vaak nog niet zichtbaar.

Toch kunnen gespeende biggen op een vermeerderingsbedrijf met een OD van rond de 10 procent groeivertraging oplopen door de sluimerend aanwezige Salmonella typhimurium. Naast extra aandacht voor algehele hygiëne levert het aanzuren van drinkwater met de effectieve zuurmix Daaquasafe verbetering van de resultaten op.

Omdat gespeende biggen nog niet zo veel drinken, loopt het aanzuren van drinkwater met zurenmengsel niet in de papieren, zei varkensdierenarts Karin Koenders van DAP Lintjeshof tijdens de LIV Venray bij een bijeenkomst over salmonella. "Voor 25 cent per big kun je bijna gemiddeld 20 gram groei per dag in de opfokfase erbij krijgen”, constateerde Koenders op een praktijkbedrijf.

Bij de vleesvarkenshouder die die biggen ontving is ook extra aandacht besteeds aan de hygiëne en een aanpak van aanzuren doorgevoerd. UIt oogpunt van kosten werd benzoëzuur toegevoegd aan het drinkwater. Koenders zag de uitval dalen van 3,0 procent naar 1,5 tot 2 procent. "Het aantal varkens met een uitstulping van endeldarm, prolaps, was snel verdwenen en de dieren groeiden gemiddeld 835 gram per dag", verklaarde de varkensdierenarts. "Ook de salmonella-status van zijn categorie 3-bedrijf veranderde door deze aanpak in een half jaar tijd naar categorie 1.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer