Bredere Europese steun nodig voor sector

Het Platform Varkensvleesketenvindt dat de EU met een breder ondersteuningspakket moet komen, dan alleen met steunmaatregelen te komen voor particuliere opslag van varkensvlees. Het samenwerkingsverband van COV, LTO, NVV en Nevedi vindt het positief dat er nu wel financiële ruimte is en toezeggingen zijn gedaan door de Europees Commissaris van Landbouw, Phil Hogan.

De in Parijs aangekondigde steunmaatregelen moeten de prijs van het varkensvlees opkrikken, maar zijn onvoldoende, zegt Eric Douma, voorzitter van het Platform Varkensvleesketen. “Het is een tekortkoming dat de vettere deelstukken van het varken niet in aanmerking voor opslagondersteuning. Dat zijn juist de delen die naar Rusland werden geëxporteerd en die kunnen we in de Europese markt moeilijk kwijt.”

Ook vindt het platform dat de regelingen onvoldoende aansluiten bij de marktontwikkelingen. “Er moet flexibiliteit in de regeling zitten om vlees eerder op de markt te brengen als dit aansluit op de marktvraag”, benadrukt Douma. “De opslagregeling moet de export van varkensvlees naar derde landen ondersteunen. Ook het blijven investeren in afzetbevordering én steun voor de sector in het open krijgen van de Russische markt horen bij het pakket.” 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer