NVWA start twee keuringspilots

De NVWA start een prepilot Stalkeuring en een pilot Bordeskeuring voor export van slachtvarkens op 23 februari. Bij een stalkeuring worden de dieren vanaf 24 uur voor transport in de stal gekeurd door de NVWA. Bij het laden van de slachtvarkens is dat dan neit meer nodig. Hierdoor heeft de exporteur meer vrijheid om de varkens op een tijd te laten vertrekken die aansluit bij de planning van het slachthuis. Uit het oogpunt van dierenwelzijn is de stalkeuring dus ook een verbetering. 

De sector heeft voor de stalkeuring een kwaliteitssysteem ontwikkeld. Dat systeem moet belangrijke garanties bieden voor het transporteren van de door de NVWA goedgekeurde varkens, het voorkomen van bijladen en het handhaven van de toegestane beladingsnormen.

Aan de prepilot  doen drie exporteurs/transporteurs en tien varkenshouders mee. Gedurende 2 maanden beoordeelt de NVWA de werking van het kwaliteitssysteem, waarna het wordt geëvalueerd. Als de evaluatie positief is, kan voor de stalkeuring een pilot starten onder een grotere groep varkenshouders en exporteurs/transporteurs.

Op dezelfde dag gaat ook de pilot Bordeskeuring bij twee varkensverzamelcentra van start, meldt NVWA.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer