Elkaar gezondheid gunnen

Tijdens de jaarwisseling wensen wij elkaar uit gewoonte persoonlijk een gezond nieuw jaar, een vurige en gemeende wens. Jammer genoeg kunnen we er meestal niet concreet aan bijdragen, maar we gunnen elkaar die gezondheid van harte.

Ook in de varkenshouderij is gezondheid een van de belangrijkste issues, zoals de terechte vrees voor het PED-virus weer duidelijk maakt. De infectiedruk van PRRS, Mycoplasma, APP, griep en streptococcen bepaalt dagelijks mede het rendement van varkensbedrijven. Sluimerend knagen ze aan het technische en financiële resultaat. Alle reden om gezondheid op nummer een te zetten, zeker als het gaat om het verbeteren van de bigkwaliteit. Hiervan gaf dierenarts Marrina Schuttert een in mijn ogen hele goede definitie: “Bigkwaliteit is de mate waarin de prestaties van de biggen voldoen aan de verwachtingen van de afnemer.”

Dit onderstreep ik met het volgende praktijkvoorbeeld. Een vermeerderaar in een varkensarm gebied produceert gezonde vleesbiggen waarbij geen ondersteunende entingen nodig zijn. Hij leverde zijn biggen naar drie verschillende vleesvarkenshouders. De meeste biggen gaan naar een vaste vleesvarkenshouder in een varkensdicht gebied. Dit bedrijf heeft veel moeite moeten doen om de gemiddelde groei van 780 naar 850 gram per dier per dag te krijgen. Hij nam de volgende maatregelen: het veranderen van de oplegvolgorde in het bedrijf, het strikt hanteren van all in-all out per afdeling, het aanpassen van de looplijnen en het verstrekken van een kwalitatief hoogwaardiger voer.
Een tweede vleesvarkenshouder met een all in-all out stal in een varkensarm gebied ontving eenmalig een koppel. Het resultaat was 950 gram groei.
Bij een derde vleesvarkenshouder werden de biggen gecombineerd met twee andere koppels. Het resultaat was veel trammelant en heel veel sterfte. Het zal u duidelijk zijn dat de drie afnemers een totaal verschillend oordeel hebben over het begrip bigkwaliteit.

Dit voorbeeld geeft in mijn ogen aan dat een extra dimensie erbij komt op het gebied van gezondheid. Het is al moeilijk om de gezondheid op een varkensbedrijf te verbeteren, tussen twee bedrijven is dat echter nog veel moeilijker. Hoe hoger de gezondheidsstatus van een bedrijf is, des te meer inspanning, discipline en overleg het met de volgende schakel vraagt om dit voordeel om te zetten in klinkende munt. Transparantie en communicatie zijn de sleutelwoorden. Voor de leverancier geldt dat hij de verwachtingen moet managen.

Volledig open en eerlijk communiceren over welke ervaringen er zijn en welke maatregelen er getroffen dienen te worden. Dat is een vereiste voor een goed resultaat. Elkaar half of onjuist informeren leidt tot brokken. Achteraf weten alle deskundigen wat er anders had gemoeten. Het is een must om dat achterafmoment naar voren te halen.
Met een knipoog: de beste adviezen vaak gegeven als het kwaad al geschied is, zoals dit voorbeeld met een knipoog aangeeft. “Een meisje vraagt aan haar vader wat ze moet doen om niet zwanger te raken. De beste optie is volgens hem pepermuntjes eten. Binnen de kortste keren meldt het meisje dat ze zwanger is. Wanhopig vraagt ze of ze de pepermuntjes voor, tijdens of erna had moeten eten? In plaats van, antwoordt vader boos, maar ook een beetje schuldbewust.”
Elkaar gezondheid wensen is goed, maar met elkaar aan gezondheid werken is beter!

Kasper Bekker
Regiomanager TOPIGS Noord
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer