Varken levert magerste stukje vlees

Op de vraag of de kip of het varken het magerste stukje vlees levert, moet voortaan het varken geantwoord worden. Het magerste stukje van het varken, de rauwe varkenshaas bevat per ons 105 kilocalorieën. Rauwe kipfilet daarentegen bevat 110 kilocalorieën per 100 gram. 

Wat betreft cholesterolgehalte en varkensvlees dient het beeld bijgesteld te worden. De cholesterolwaarde van de varkenshaas is ook lager. Het bevat 41,5 milligram ten opzichte van 70 milligram in kipfilet. Dit alles blijkt uit de meest actuele voedingswaarde in de NEVO-tabellen van het RIVM. 

Die feiten ondergraven de perceptie van consumenten dat varkensvlees per definitie vet en ongezond is. Maar gaat iemand op het internet op zoek naar de energiewaarde van dezelfde stukjes vlees, dan wordt hij nogal eens op het verkeerde been gezet. Op diverse sites worden nog verouderde voedingswaardes vermeld van varkensvlees. Op de website vlees.nl zijn deze wel goed doorgevoerd.

“De trend was altijd mager, magerder en magerst en daarop heeft de varkenshouderij prima ingespeeld”, zegt Dé van de Riet perswoordvoerder van vlees.nl. Op deze site word de voedingswaarde van varkensvlees wel goed vermeld. “Het is een onmiskenbaar feit dat het varken de afgelopen decennia magerder is geworden. Voor sommige deskundigen naderen we een punt of het minder vet worden van varkensvlees eigenlijk nog wel goed is voor de smaak en malsheid.”

Zoek op deze site naar actuele voedingswaardes.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer