Goede voornemens

Net als de veel mensen startte ik het nieuwe jaar vol goede voornemens. Ik begin 2015 met drie kreten: samenwerken, verbinden en innoveren. De laatste maanden heb ik veel over deze drie processen gehoord, maar ook voorbeelden in de praktijk gezien. Zo spatte het bij een bijeenkomst van Pigs Innovation Tour van de presentaties af. Gerald Deetman voert een strak overleg en maakt heldere afspraken met zijn dierenarts en voeradviseur. Door goede samenwerking kan je een topteam vormen en als varkenshouder echt vooruit komen. Of met een mooi woord innoveren. Hiervan kan ik ook nog wel wat leren, vooruit komen is namelijk ook bij ons een doel.

Zo ben ik ook bij de netwerkbijeenkomst van onze gemeente geweest. Hier sprak onder andere Willem Vermeend, een bijzonder ondernemende man. Hij verzamelt ontzettend veel data. Volgens hem heeft big data dan ook de toekomst. Hij kon ons precies vertellen dat de vrouwen voor 70 procent altijd dezelfde parfum hebben. Dit verklaart waarom er na de feestdagen ontzettend veel parfumverpakkingen retour komen. Dus heren, kijk voortaan gewoon even bij jouw vrouw tussen de parfums en koop hetzelfde flesje als dat bijna leeg is.

Ook wij zijn bigdata aan het verzamelen. We chippen de biggen en zetten alle gezondheidsbehandelingen erin zodat het dier ook als vleesvarken is te volgen. Nu nog de goedkeuring van een chip als slachtblik en voilà, een mooie innovatie lijkt mij. Nog een voordeel is dat je als vleesvarkenshouder weet wat er met de big gebeurd is. Hierdoor kan je op simpele wijze goed en efficiënt met elkaar samenwerken.

Tenslotte leggen we ook nog het geboortegewicht en het speengewicht vast. Werkelijk waar, als je dat van 35 tomen vastlegt, ben je in staat om 29 A4-tjes vol cijfers te produceren. Nu moeten we nog zorgen voor de juiste verbindingen tussen al deze data om er als varkenshouder technisch en financieel voordeel van te hebben. Dit kan alleen als ook het bedrijfsleven hierin wil investeren en niet alleen wil profiteren van onze extra inspanningen en drang om te innoveren.

Ruth van der Haar,
Varkenshoudster
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer