POV du Soleil

Tussen Kerst en oud en nieuw ben ik naar het Wintercircus in Maastricht geweest. Ik heb een fascinatie voor het circus. Mijn eerste circusbezoek als kind vergeet ik nooit meer. Vanaf het moment dat je de tent betreedt, is het magie. Je wordt betoverd door de mooie kostuums, wilde dieren, acrobaten en illusionisten. Geholpen door rook, lichteffecten en opzwepende muziek. Elke keer als de koorddanser naast het koord dreigt te stappen slaat de trom. Of is het andersom?

Als na afloop de zeilen van de tent opengaan is de magie opeens weg. Het is een gewoon grasveld met bankjes waar hier en daar de verf afbladert. De tent is eigenlijk best wel vies van het vele verplaatsen. De paarden buiten glimmen niet zo mooi dan binnen in de spotlights.
Het circus trekt verder de betovering is voorbij. Net het echte leven, de manier waarop je iets brengt is vaak doorslaggevend voor de beleving. Een man die zeven ballen tegelijk in de lucht kan houden, is heel bijzonder. Als je hem een mooi pak aan trekt, beetje rook , gekleurd licht en een roffelende trom erbij en je hebt een tent vol bewonderaars.

Een varkenshouder kan figuurlijk gezien zeker zeven ballen in de lucht houden. Het mooie pak, beetje rook, gekleurd licht en de roffelende trom mist soms nog. Toch wel jammer. Maar vergeet niet dat het circuswereldje behoorlijk in het slob zat, totdat iemand het Cirque du Soleil - Circus van de zon - introduceerde. Dit is een combinatie van circus én theater. Hun slogan is "We reinvent the circus". Het circus werd in een klap weer fancy. Het mooie is dat de meer traditionele circussen ook weer meer aandacht kregen. Maar ze moesten zich wel flink aanpassen.

Zou dit in de varkenshouderij ook gaan gebeuren? Volgens mij is de POV een mooie start. De varkenshouderij is zich opnieuw aan het uitvinden. Net als bij het Cirque du Soleil is alles er al. We moeten zaken opnieuw combineren nieuwe prioriteiten stellen. Een beetje eigentijdser brengen, mooie rook, fancy licht en een flinke trommel. Daar kan de POV ons flink helpen. De jongleur moet wel echt van wereldklasse zijn, daar moeten we als varkenshouders zelf voor blijven zorgen. Ik ga voor ‘POV du Soleil’. Alleen met zijn allen kunnen we zorgen dat de magie niet voorbijgaat en de Nederlandse varkenshouderij de nieuwe standaard wordt.

John Lorist,
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    20° / 12°
    45 %
  • Dinsdag
    24° / 11°
    20 %
  • Woensdag
    20° / 15°
    100 %
Meer weer