België dringt aan op aanbodbeheersing EU

De belabberde prijssituatie in de varkenshouderij heeft de Belgische Boerenbond en Algemeen Boerensyndicaat op een lijn gebracht. De Boerenbond heeft een voorstel uitgewerkt voor het lichter afleveren van varkens, mits het plan collectief Europees wordt doorgevoerd. Door het aanbod van varkensvlees op Europees niveau te beperken, kan het verder dalen de varkensprijs gestopt worden en sneller herstellen.

Het idee is om een EU-premie voor alle varkensboeren in Europa beschikbaar te stellen als zij een tijd lang vrijwillig tien procent van hun dieren laten slachten op 85 procent van het gemiddelde slachtgewicht. Effecten van dit voorstel zijn op korte termijn zichtbaar. Flankerende steun voor private opslag is nodig om een plotseling stijgend aanbod op te kunnen vangen. Ook zullen alle Europese slachthuizen bereid moeten zijn om mee te werken, omdat hun slachtkosten per kilo vlees hoger zullen uitpakken.

Het gedetailleerde plan is aangeboden aan de Vlaamse Landbouwminister Joke Schauvliege. Boerenbond en ABS dringen erop aan dat zij dit voorstel deze week inbrengt tijdens de Europese Landbouwraad, meldt de site van VILT.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer