Op de valreep

Vlak voor de deadline lever ik mijn Varkens-blog op de valreep van dit jaar in. Bij mij gaat ook wel eens iets mis in de planning. En dit geef ik ook ruiterlijk toe.

Wat heeft 2014 ons gebracht? Het jaar is voorbij gevlogen. Bij onze organisatie is dit jaar een grote stap vooruit gezet in het steeds verder verbeteren van onze producten en onze werkwijze. De fusie met Norsvin brengt ons nog verder op het pad van innovatie, het bundelen van kracht en kennis en last but not least een nog efficiënter topproduct. Hiervan gaat u als gebruiker de vruchten van plukken!

Opvallende zaken op gebied van voeding en genetica wil ik graag delen:
• Verzoeken van ondernemers, adviseurs en collega’s om de spreekwoordelijke vis op tafel te leggen als een situatie volledig op slot zat.
• Samen met mede-erfbetreders gewerkt aan een beter resultaat door mee te denken over de formulering van het voer bij een zelfmenger.
• Bezoeken van grote integraties waar de combinatie van voeding, management en inzet van genetica aan de orde kwam.
• Wat mij bijzonder bijblijft als een pittige maar toch uiteindelijk wel mooie situatie was het bedrijf waar ik de varkenshouder zelf uit de kraamstal heb gepromoveerd en zijn vrouw erin! Dus dames zonder jullie in 2015 wordt het sowieso zweten. Want wij mannen hebben “het” nu eenmaal niet, ook niet met protocollen. Het wordt het een beetje beter maar het blijft aanmodderen.
• Hard en met succes gewerkt met een voerleverancier om Top Pi-vleesvarkens harder te laten groeien. Samenwerken met goede intentie leidt tot succes!
• Bij zelfmengers heb ik vaak de discussie gevoerd wat belangrijker is: de kilo prijs van het voer of voerkosten per kilo groei. Die goedkope grondstoffen lijken zo fijn maar de prijs zegt niet alles.
• Mijn conclusie dit jaar is dat echt slecht voer niet bestaat. Immers dan zou de leverancier ervan zich moeten af vragen wat hij nog te zoeken hebben in de sector.
• Ook in 2014 maken mensen fouten met de juiste inzet van voersoorten, het doseren van grondstoffen, het niet goed opschonen van matrixen en het niet goed bewaren van voer en grondstoffen. Helaas maar waar, men heeft niet altijd het productieproces van voer in de hand. En dat leidt op varkensbedrijven tot slechte resultaten.
• Mycotoxine DON wil ik ook noemen. Momenteel wordt er meer gepraat over DON dan over de hoogte van de voerprijs. En terecht. Het is een groot probleem. Recent zag ik de gevolgen van DON in de praktijk tijdens een bezoek aan een varkensbedrijf in het buitenland. De varkenshouder moet gelten slachten omdat deze te veel DON binnenkregen en onvruchtbaar waren. De zeugen kwamen terug door de effecten van het schimmelgif in het voer. Daardoor mist het bedrijf veel gespeende biggen. Kortom hopeloos. DON maakt het nog belangrijker risico’s te mijden en goed te weten en goed te controleren wat je voert.

Ik wens u goede feestdagen en een heel gezond en gelukkig 2015. Ween jaar waarin wij elkaar zeker zullen tegenkomen om samen met de goede intentie verder te komen.

Chris Opschoor
Bedrijfsadviseur TOPIGS
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer