Rationeler, professioneler en procesmatiger

De potentie voor jongeren om in de agrarische sector aan de slag te gaan, zijn enorm. “Zeker als je de ontwikkelingen op mondiale schaal bekijkt en ziet dat er miljarden extra monden gevoed moeten gaan worden en de welvaart toeneemt. Dat stuwt de vraag naar dierlijke voedselbronnen op, maar vergt wel een steeds efficiëntere agrarische productie.”

Dat stelde Marc Cox van Agrisyst op 19 november ten overstaande van 75 veehouderijleerlingen van Helicon MBO aan De Groene Campus in Helmond. Cox was één van de inleiders tijdens het symposium ‘Heeft de agrarische sector toekomst voor de jonge ondernemer?’

Een feit waar we in Nederland niet omheen kunnen, is volgens Cox de constante druk op kosten. In de afgelopen decennia is een varkenskarkas op de wereldmarkt constant in prijs is gedaald. “Deze dalende trend blijft zich voortzetten, efficiënt zijn is een must.”

Dit betekent volgens Cox dat boeren van de toekomst heel gestructureerd en routinematig te werk dienen te gaan. “Jullie ontkomen niet meer aan proces- en datamanagement. Ken je cijfers en probeer steeds beter te presteren. Met uitstekend samen werken tussen verschillende disciplines op bedrijfsniveau, maak je als ondernemer het verschil.”

Al met al wordt het werk in de agrarische sector steeds rationeler, professioneler en procesmatiger, meent Cox. “Pak je het als jonge ondernemer serieus aan, dan is het geweldige mooie sector met enorm veel kansen.” 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer