Kraamzeug vaker voeren

Zogende zeugen brengen steeds meer biggen groot. Daartoe is het nodig dat ze veel voer opnemen om genoeg melk te produceren. De voeropname van zeugen is te verhogen door ze vaker te voeren. Met een systeem dat de zeugen automatisch voert gaat dat het gemakkelijkste. De zeugen zijn dan ook ’s nachts te voeren en de voerporties zijn precies naar wens in te stellen.

Automatisch voeren met Nedap Kraamstal Voeren is in iedere kraamstal mogelijk. Het voersysteem is in de praktijk getest en is een noviteit op EuroTier 2014. Het systeem komt onder de bestaande dosator te hangen en doseert het voer dan in de bestaande voerbak. Via een tablet, smartphone of computer is het voersysteem volledig naar wens in te stellen.

Voor iedere zeug is er een individuele voercurve. De voercurve voor een gelt kan dus vanaf de geboorte langzamer stijgen dan de voergift voor een oudere zeug. Het aantal voerbeurten per dag en de tijd van de voerbeurten is instelbaar. Net als de portiegrootte en de wachttijd tussen twee porties. Door het nummer van het kraamhok te koppelen aan het oornummer van de zeug is daarbij de voergift per zeug exact vast te leggen.

Biggen profiteren mee
Het voer is eventueel ook op een dichte vloer of in een verlaagde voertrog te doseren. Dat heeft als voordeel dat de biggen leren vreten van de zeug. In een onderzoek in het kader van het VAIR-project is aangetoond dat dit flinke voordelen heeft.

Omdat de biggen in het kraamhok goed hebben leren vreten, nemen ze ook na spenen meer voer op. Daarbij stijgt hun groei nog meer dan je op basis van de hogere opname verwacht. De opname na spenen van 28 dagen tot ruim 25 kilo was 569 gram per dag tegen een gemiddelde van 552 gram per dag (Agrovision). De groei van de biggen steeg naar maar liefst 548 gram per dag, terwijl het Agrovision gemiddelde op 324 gram per dag blijft steken.

Bekijk ook de beelden automatisch voeren.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer