Biggensterfte ligt weer onder vergrootglas

 Wakker Dier (WD) opent de strijd tegen de houderij van superzeugen. Doordat zeugen steeds productiever worden, sterven er steeds meer biggen. Te grote tomen gaat ten koste van de biggezondheid, vanwege het te beperkte aantal tepels, een te geringe melkgift van zeugen waardoor biggen al op 3 dagen worden gespeend. Het gebruik van machines om biggen groot te brengen is eer regel dan uitzondering in de moderne varkenshouderij. 

Het aantal uitvallers onder biggen is volgens de actiegroep nog nooit zo hoog geweest. Op jaarbasis zou de biggensterfte uitkomen op 4 miljoen stuks.

Om deze ontwikkeling een halt toe te roepen, schreef WD een brief aan EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma. Zij roepen daarin op om paal en perk te stellen aan de biggensterfte en verdere industrialisering van de varkenshouderij. Ook zou zij varkenshouders moeten bebeoten die stelselmatig biggen al op 3 dagen spenen.

Expert varkensgezondheid, Leo van Leengoed, beaamt dat de biggensterfte in absolute aantal stijgt. "Maar relatief gezien daalt de uitval van biggen juist. Dit komt door de betere verzorging en door gebruik te maken van technische hulpmiddelen."

Desondanks vindt Van Leengoed dat te grote aantal biggen per zeug eerder uitzondering moet blijven dan regel. "Standaard inzetten van biggencouveuses moet niet nodig zijn. Anders is dat verwerpelijk."

Kijk naar de RTL-nieuwsreportage over de WD-actie tegen de superzeug.

Lees ook de brief van Wakker Dier aan Dijksma.

Lees ook

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer