Medicijnverbruik mens vormt geen waterrisico

Waar de Nederlandse veehouderij succesvol is bij het terugdringen van het antibioticagebruik en de resistentievorming, stijgt het medicijngebruik in de humane sector. Dit gaat volgens een studie van het RIVM de komende decennia met 37 procent toenemen. Vooral de vergrijzing is er debet aan. 

Toch zal het toenemende medicijngebruik de concentratie van geneesmiddelen in Nederlands drinkwater niet tot kritische grenzen brengen. Dit concluderen Corine Houtman van Het Waterlaboratorium in Haarlem en collega’s na een 2 jaar durend onderzoek waarin zij elke 4 weken het drink- en oppervlaktewater op 42 geneesmiddelen hebben getest. De medicijnen zijn gekozen op grond van gebruiksvolume, giftigheid en diversiteit. Duin- en polderwater voor Amsterdam en Maaswater voor Den Haag en omstreken zijn onderzocht.

Het risico op gezondheidsschade is volgens Houtman op dit moment verwaarloosbaar klein. Levenslange blootstelling aan de gemeten stoffen via drinkwater komt overeen met minder dan 10 procent van een dagelijkse medische dosis.

De meeste medicijnen konden slechts in een deel van de watermonsters worden aangetoond omdat het om nanogrammen per liter gaat. Een uitschieter was de vetverlager in bloed, clofibraat in Maaswater. Met name metformine (verlagen van bloedsuiker), aspirine en cafeïne werden het vaakst in het water aangetoond. Statines, cholesterolverlagers, zaten niet in detecteerbare hoeveelheden in het water. Secure meetmethoden om hormonen op te sporen waren bij de start van de studie nog niet beschikbaar.

De verontreiniging van het oppervlaktewater met farmacologisch actieve stoffen is laag, concluderen de onderzoekers. Bovendien slagen drinkwaterbedrijven erin de gehalten met zeker 80 procent te verlagen. Concentraties in humaan drinkwater liggen ongeveer een factor 500 onder de drempelwaarden. Dus als de geschatte toename van geneesmiddelengebruik met 37 procent in 2050 realiteit wordt, zal dat volgens Houtman en consorten niet leiden tot overmatige blootstelling.

Dit meld het Nederlands Tijdschift voor Geneeskunde.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer