Wakker Dier wil productiestop

EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma heeft een vraag gekregen van Wakker Dier (WD) naar aanleiding van de Russische vleesboycot. Deze boycot gaat minimaal een jaar duren en daarom wil de actiegroep dat Dijksma een nationale productiestop inlast voor onder meer varkensvlees.

De omvang van de stop zou overeen moeten komen met de Nederlandse varkensvleesproductie voor de Russische markt. Zo worden volgens WD onnodig dieren geboren, die later vernietigd moeten worden omdat er geen afzet voor is. Dit 'doordraaien' van voedsel is volledig onacceptabel.

Ook zouden, bij een ongewijzigde varkensproductie, de toch al te lage vleesprijzen, nog verder dalen. Dit gaat ten koste van boer en dier en heeft een negatieve invloed op de verduurzaming.

Tevens spoort Wakker Dier Dijksma aan om een Europese productiestop te bewerkstelligen. Dit punt kan zij inbrengen tijdens het overleg met haar landbouwcollega´s in Brussel op 14 augustus.

De Nederlandse varkenssector moet zich juist nu nog prominenter toeleggen op het produceren van kwaliteit voor de lokale markt in Noordwest-Europa., vindt Wakker Dier. Deze trend is al in gang gezet en kan versneld worden door de Russische vleesboycot.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer