Enorm verbeterpotentieel bij VION

Het slachten, verwerken en verwaarden van vlees biedt een enorm verbeterpotentieel bij het huidige VION. “Met focus op deze business en samenwerken met boeren in verschillende marktgerichte ketens met contracten en prijsafspraken voor de langere termijn, geven wij richting aan onze hervormingsplannen”, zegt Jacques Straathof, financieel topman bij VION. “Het bundelen en centraal aansturen van alle VION-vestigingen versterkt onze positie ten opzichte van retailers en andere toeleveranciers.” CFO Straathof was net als CEO Michiel Herkemij bij de persbijeenkomst op 10 juli in Abcoude.

Voor de totale ombouw van VION is 150 miljoen euro nodig. Om het forse verlies van 138 miljoen euro in 2013 om te buigen naar een kleine plus, trekt VION twee jaar uit. De reorganisatiekosten hebben inmiddels 12 miljoen euro bedragen. Er zal nog ongeveer hetzelfde bedrag nodig zijn om het tij te keren, verwacht Straathof. “In mijn ogen kan het maar een kant op met het nieuwe VION en dat is beter. Te trend is nu al positief.”

Prijsdifferentiatie varkens
Binden van leveranciers is een belangrijk speerpunt van VION. Op dit moment heeft de vleesverwerker van alle varkens 35 tot 40 procent op vaste contracten. “Dit aandeel dient te groeien naar boven de 60 procent’, vindt Herkemij. “We hebben ook lange termijnafspraken met vleesafnemers. Wij willen af van die wekelijkse onrust bij de inkoop van varkens. Niemand is gebaat bij die prijsfluctuaties en willen wij net als bij biologisch vlees bij De Groene Weg naar een prijsvaste periode van 16 weken.”

Daarom wil VION de koppeling met de Duitse marktleider en prijszetter in Tönnies loslaten. “Wij richten ons op ketenconcepten voor specifieke afzetmarkten en regio’s. Voor deze verschillende afzetkanalen willen wij de prijs voor varkens diffententiëren.”

Lees ook nieuwe wind gaat waaien bij VION.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer