Sambavarken verovert wereld niet

In tegenstelling tot de Braziliaanse kippen lukt het het Braziliaanse varken nog steeds niet om de wereld te veroveren. Stijgende productiekosten doet de concurrentiekracht afnemen. Daarnaast is er sprake van een delicaat evenwicht tussen het aanbod op de thuismarkt en exportmarkt. Met die varkensvleesexport wil het niet echt lukken, meldt berichten Buitenland.

In Brazilië lopen ongeveer 40 miljoen varkens rond. Het land kent veel verschillende productiesystemen. In het zuiden wordt overwegend via integratie voor grote vleesbedrijven geproduceerd. Brazil Foods (BRF), waarin Perdigao en Frangosul samen zijn opgegaan, is de grootste integratie. Recentelijk is ook Seara van Marfrig overgenomen. Twee andere belangrijke spelers zijn JBS en Marfrig. BRF en JBS zijn spelers van wereldformaat.

Maar ook contractproductie, productie voor de spotmarkt en voor zelfvoorziening komt voor. Denk aan familiebedrijven, smallholders of ondernemingen. Er zijn varkenshouders die de hele productiecyclus in eigen hand houden, maar er zijn ook varkenshouders die zich specialiseren in het produceren van biggen of die (af )mesten.

In 2012 bedroeg de productie 3.483.000 ton. De varkensstapel telde toen 1,68 miljoen zeugen voor agro-industriële productie, met een productie van gemiddeld 22,8 biggen per zeug per jaar. Dit is een stijging van 3,8 procent aan zeugen en 3,6 procent in productiviteit ten opzichte van 2009. Verder zijn er naar schatting nog driekwart miljoen zeugen op smallholder-bedrijven voor zelfvoorziening. Samen dus ruim 2,4 miljoen zeugen.
In 2013 bedroeg de vleesproductie 3.474 000 ton. Dat maakt Brazilië wereldwijd de derde grootste producent. Het gemiddeld karkasgewicht bedroeg in 2011 nog 88,21 kilo.

Naar verwachting zullen er in 2014 geen gekke dingen gebeuren. De productie zal in lijn zijn met de vraag. Er is geen verhoging van de productie voorzien en er staan geen (grote) investeringen op stapel.
BRF, de grootste producent en verwerker van varkens- en pluimveevlees in de wereld, zal het aanbod naar verluidt met 200.000 ton verlagen.
JBS, de andere gigant in de sector, zou mogelijk kunnen uitbreiden maar er zijn op dit moment geen plannen bekend.
Marfrig, dat onlangs Seara aan BRF heeft verkocht, heeft de varkensstapel met 12.000 zeugen verminderd.

Met aangepast (lager) aanbod en zonder noemenswaardige investeringen zal de productie in 2014 stabiel zijn. Binnen dit scenario zal de export van varkensvlees zich ergens tussen de 540.000 en 580.000 ton stabiliseren. 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer