Veehouderij duikt in humane gezondheid

Het RIVM, GGD Brabant, ZLTO (LTO Nederland), Wageningen UR en de ODBN (Omgevingsdienst NL) werken samen aan het oprichten van een Kennisplatform Veehouderij en Humane Gezondheid. Dit platform gaat informatie verzamelen om vragen van burgers over gezondheidsrisico’s die samenhangen met de veehouderij, op een onafhankelijke manier te beantwoorden.

Bij gezondheidsthema’s zoals fijnstof, geur, MRSA en q-koorts zijn er veel verschillende partijen betrokken, die elk weer een ander geluid laten horen. Zoiets verwart burgers en dat wil het kennisplatform met objectieve informatieverstrekking juist voorkomen. 

Volgens ZLTO-bestuurder Toon van Hoof is er vanuit de veehouderij nog wel een grote financiële hobbel te nemen. Zeker nu de productschappen verdwijnen. De kosten van het gezamenlijke project gaat in twee jaar in totaal bijna 1,3 miljoen euro kosten. De veehouderij zou een derde deel moeten bijdragen. Hoe de sector het geld bijeen moet brengen, is voor Van Hoof volgens Nieuwe Oogst nog niet helder. “Maar het geld voor het Kennisplatform moet er komen.”

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer