Schippers breekt lans voor NL veehouderij

Bij de opening van de internationale ministeriële conferentie over antibioticaresistentie in Den Haag, is de veehouderij ook ter sprake gekomen. De Nederlandse veehouderij is neergezet als een goed voorbeeld om het gebruik van antibiotica te verlagen. “Nederland is klein maar is wel een wereldspeler op gebied van veehouderij. We waren de nummer een van gebruikers van antibiotica in Europa. In slechts drie jaar tijd zijn we erin geslaagd om de koers drastisch veranderen, met behoud van resultaten." Dit zei VWS-minister Edith Schippers tijdens de opening van de conferentie.

De angst voor economische verliezen als gevolg van een verminderde productie in de veehouderij in veel landen, is daarom volgens Schippers niet terecht.

Antibiotica dienen overal ter wereld te worden gebruikt op een voorzichtige en terughoudende manier. Dit geldt volgens Schippers voor zowel de humane gezondheidszorg als voor de landbouw.

Antibiotica moeten bijvoorbeeld niet worden gebruikt voor behandeling van virusinfecties. Pas na een goede diagnose en alleen op voorschrift van medische professionals. Ook opperde Schippers dat alle landen ter wereld het gebruik van laatste redmiddel antibiotica in de veehouderij moeten gaan verbieden. “Deze kostbare geneesmiddelen zijn ons gemeenschappelijk erfgoed.”

Ook moet de farmaceutische industrie volgens Schippers weer snel aan de slag met het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Al ruim 25 jaar zijn er geen echt nieuwe antibioticasoorten ontdekt.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer