Conditioneren binnenkomende lucht ideaal

De binnenkomende lucht conditioneren met een grondwaterwarmtewisselaar is een ideaal systeem. In de winter zijn er hierdoor minder stookkosten en in de zomer is de temperatuur in de stal laag te houden.

Bij de nieuwbouw van de zeugenstal in 2005 koos Eric Verbruggen voor een grondwaterwarmtewisselaar. Dat systeem had veel voordelen. De luchtwasser kon kleiner en ook alle kanalen voor de centrale afzuiging konden kleiner. De grootste besparing zit in de lagere stookkosten in de winter. Ook momenteel is hierdoor een grondwaterwarmtewisselaar nog steeds snel terug te verdienen. Alleen niet meer in twee jaar tijd, zoals toentertijd.

Het klimaat in de stal was niet direct goed, ook al werd de lucht mooi geconditioneerd. Het bleek op de eerste plaats noodzakelijk om de windinvloeden ver terug te dringen. Verder is de inlaat naar de afdeling en in de afdelingen verkleind. Als Verbruggen het nog een keer opnieuw zou doen dan maakte hij een grondwaterwarmtewisselaar per kraamafdeling. “Dan kan je nog perfecter per afdeling sturen.”
Een ander punt bleek de plaats van de voelers te zijn. Het is essentieel dat die allemaal precies op dezelfde plek in de afdelingen hangen. Verbruggen heeft veel gemeten om het goed te krijgen. “Bedenk daarbij dat je op dierhoogte moet meten, niet waar je met je hoofd loopt.

De zeugenhouder is nu wel heel tevreden met zijn systeem. “De pieken in temperatuur vlak je flink af. Dit voorjaar was het buiten op een dag bijvoorbeeld -2 tot +25 graden. Binnen is dat dan hooguit 10 tot 20 graden.”
Het wordt nu ook nooit meer echt warm in de stallen. Als het al eens 25 graden wordt is het veel. Bovendien daalt de relatieve luchtvochtigheid en daardoor kunnen de varkens hun warmte veel gemakkelijker kwijt.

Bekijk het systeem bij Verbruggen: lucht conditioneren bij Bedrijf in Beeld.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer