Wroeten in biestmanagement aanrader

Onlangs was ik bij een VarkensNET-bijeenkomst in Heerde om te gaan wroeten. Door de positieve verhalen over zo’n wroetsessie rond om het kraamstalmanagement, was ik nieuwsgierig geworden. Daarom wilde ik bij het vervolg zijn: wroeten in het biestmanagement.

De bijeenkomst startte met drie korte presentaties. Dierenarts Tom Meyns van Merial vertelde over het effect van vaccinatie op de samenstelling van biest en immuniteit. Rutger Jansen, dierenarts bij ForFarmers presenteerde feiten rondom het biestmanagement en zijn onderzoek naar biestopname.

Ook wij hebben aan dit onderzoek meegedaan. Bij zes tomen werden van de biggen op een leeftijd van 2 tot 4 dagen bloedmonsters genomen. Per toom betrof het de twee lichtste biggen, twee gemiddelde biggen en de twee zwaarste biggen. Deze biggen werden gewogen en het diernummer werd met verschillende kleur genoteerd. Zo zijn de biggen makkelijk te volgen. Op de dag van spenen werden alle proefbiggen voor de tweede maal gewogen.

De monsters werden onderzocht op het gehalte aan Immunoglobulines IgG, antistoffen, in het biggenbloed. Dit geeft aan of de big voldoende biest heeft opgenomen of niet. Onder 15 milligram per milliliter is de kans op uitval aanzienlijk hoger. Na zo’n onderzoek krijg je precies in kaart of de biestopname van alle biggen goed is, of dat er iets moet worden verbeterd. Gelukkig lagen de antistofwaarden bij al onze onderzochte biggen boven de norm.

De ervaring uit de praktijk met biestmanagement werd ingebracht door Hennie Korten. Deze varkenshouder uit Heibloem heeft een bedrijf met 1100 zeugen en deed ook mee aan het biestscore-onderzoek. Korten scoorde bijzonder goed en hield een boeiend betoog over hoe hij te werk gaat in de kraamafdeling. Hij zorgt zo voor een voldoende opname van biest door zijn pasgeboren biggen. Ik vind het altijd leuk om van een collega te horen hoe hij met passie werkt en altijd bezig is om verbeteringen door te voeren.

Tijdens de daarop volgende workshop werden foto’s van de deelnemers besproken. Iedereen had namelijk vier foto’s van situaties in de kraamafdeling opgestuurd: twee waar iemand trots op is en twee plaatjes van dingen die voor verbetering vatbaar zijn. Zo kun je eenvoudig in andermans kraamafdeling kijken. Ook vind ik het mooi om te zien dat iedereen zich kwetsbaar durfde op te stellen. Nuttige en praktische tips werden uitgewisseld. Het ontmoeten van collega’s die je niet eerder bent tegengekomen maar die wel dezelfde varkenstaal spreken, vind ik super leuk en heel leerzaam.

Het onderwerp vaccineren werd ook bij de kop gepakt. Wie ent tegen wat en op welk moment. Waarom doet de één het zus en de ander zo. Ook hier vlogen talloze bruikbare tips over de gesprekstafel.

Tenslotte konden we Hennie Korten het hemd van zijn lijf vragen over zijn biestmanagement. Een complex geheel van voeding van zeugen in de kraamafdeling, uier, schoonmaken, overleggen en werken met personeel.

Met een hoop informatie en goede praktische wenken van collega’s en dierenartsen toog ik huiswaarts. Volgens mij is deelnemen aan zo'n  wroetsessie voor iedereen een aanrader.

Sabine Grobbink
Varkenshoudster 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer