Varkenshouder verdient via lease

Varkenshouders boren via het terugwinnen van warmte een extra inkomstenbron aan. De drempel om een warmteterugwinningsinstallatie aan te schaffen is vaak de financiering. “Kopen of leasen levert gewoon geld op. Niets doen is geen optie”, stelt Kim de Boer van Straefin Consultancy. “Een installatie om warmte terug te winnen bespaart bij zowel vleesvarkens- als zeugenbedrijven flink op de energiekosten.”

Voorbeelden van warmteterugwinningsconcepten van Inno+ wijzen op besparingen van minimaal 60 procent. “Na een leasecontract van 6 jaar met koopoptie via Inno+ Finance, begint het geld verdienen voor de varkenshouder. Zo’n goed gedimensioneerde installatie functioneert wel 15 jaar en kan echt tonnen aan euro’s opleveren.” Uit de maandelijkse besparing op de energiekosten betaalt de varkenshouder de leasekosten. De Boer: “Het bespaart hem rompslomp, hoeft niet naar de bank voor een financiering en lease drukt de fiscale winst van het bedrijf.”
De vraag is of boeren aan het leasen willen.

Van de zotte
“Het is van de zotte dat we de dure warmteproductie van varkens van het voer dat ze vreten, gewoon weggooien via ventilatielucht”, betoogt Inno+-directeur Maurice Ortmans. “Deze enorme energiebron is via een warmtepomp prima te benutten voor het verwarmen van binnenkomende lucht, stalruimtes of vloeren. Warmte terug winnen is stoken tegen lage kosten.”

Het meeste rendement van warmteterugwinning is volgens Ortmans nog wel te behalen door een verbeterde diergezondheid. “De helft van het jaar verprutsen we dat door te weinig te ventileren. In klamme vochtige varkensstallen zijn vaak meer gezondheidsproblemen dan in droge. Opgewarmde lucht neemt meer vocht op. Energie besparen is dus meteen het stalklimaat verbeteren.” 

Ortmans en De Boer spraken beiden tijdens het Inno+-symposium ‘Rendement zonder investering’ op 16 mei in Venlo.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer