Streptokokken lastig te stoppen

Het bestrijden van infecties met streptokokken bij varkens is zonder antibiotica niet eenvoudig, concludeert Niels Dekker van het departement Infectieziekten en Immunologie aan de faculteit Diergeneeskunde. Hij onderzocht of en welke maatregelen helpen de verspreiding van de kiem (met name Streptococcus suis serotype 9)  tussen varkens te verminderen en de ziekte te voorkomen. Twee decennia terug was serotype-2 de belangrijkste ziekteverwekkende streptokok bij varkens in Nederland, nu is dat serotype-9. 

De maatregelen die Dekker onderzocht (vaccineren, enzymen die de bacterie doden en direct contact tussen varkens voorkomen) sorteerden geen of onvoldoende effect. Streptokokken verspreiden zich zeer makkelijk via lucht door een varkensbedrijf, zodat ruimtelijke scheiding op het bedrijf geen effect heeft. Opvallend vond Dekker wel dat vaccineren tegen Streptococcus suis serotype 2 varkens beschermde tegen ziekte door serotype 9. Een verklaring hiervoor heeft hij niet.

Volgens Dekker is meer onderzoek naar de streptokokken nodig om het antibioticagebruik terug te dringen, schrijft hij in zijn proefschrift dat later dit jaar verschijnt.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer