LTO werkt aan stalkeuring in IKB

Vakgroepvoorzitter Maarten Rooijakkers van LTO Varkenshouderij wil de stalkeuring weer zo snel mogelijk beschikbaar hebben voor exporterende varkenshouders. Door het Verenigd Varkenshouderij Platform (VVP) zijn de praktische knelpunten van de klepkeuring  in kaart gebracht  en besproken met het ministerie en de NVWA. Op het voorstel van VVP om de stalkeuring te integreren in IKB is positief gereageerd. Komende weken werkten LTO Varkenshouderij en NVV samen deze voorstellen verder uit.

Het signaal van varkenshouders over de beroerde werkwijze van de NVWA bij het uitvoeren van klepkeuringen is dus toch aangekomen bij LTO Nederland. Aanleiding om in actie te komen waren de gesprekken van LTO-bestuurders met bezorgde varkenshouders. Rooijakkers signaleerde dat er onder leden wel veel onvrede bestaat over de klepkeuring. Eerder constateerde LTO dat aantal digitale reacties van varkenshouders via het zogenaamde Meldpunt NVWA beperkt was.

Volgens Rooijakkers ergeren varkensboeren zich vooral aan de extra laadtijd en het verschuiven van laadtijdstippen. De veranderingen op deze twee punten dragen volgens Rooijakkers absoluut niet bij aan het welzijn van de dieren. Daarnaast zijn NVWA-keurmeesters weinig flexibel en rekenen ze te snel boetekosten, ook al kan de varkenshouder er niets aan doen, meldt LTO Nederland.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer