Zwijnen rukken van alle kanten op

Wilde zwijnen zijn het Nederlandse beleid te snel af, concludeert Alterra-onderzoeker Hugh Jansman. Officieel mag het dier alleen voorkomen op de Veluwe en in de Meinweg in Limburg. Daarbuiten is het zogenoemde nulstandbeleid van kracht. De spontane kolonisatie gaat langzaam, maar het zwijn rukt onstuitbaar op. Zo laat de soort zich op steeds meer andere plekken zien. In verschillende Nederlandse natuurgebieden leven nu al flinke populaties wilde zwijnen. Dat is onder meer het geval in het Rijk van Nijmegen en in Brabant en Limburg. 
En die dieren blijken lang niet allemaal uit de Meinweg te komen, maar uit omliggende populaties, blijkt uit DNA-onderzoek van Alterra.

700 DNA-monsters
Alterra heeft ruim 700 DNA-monsters verkregen van geschoten en door aanrijdingen omgekomen wilde zwijnen uit Limburg, Noord-Brabant, de Veluwe en aangrenzende delen van België en Duitsland. Van elk dier is een genetisch profiel opgesteld met behulp van micro-satellietmerkers. Voor ieder individueel zwijn is een uniek genetisch profiel vastgesteld. Hieruit blijkt volgens Jansman, dat de Meinweg niet in alle gevallen het brongebied was van waaruit het zwijn zich in Limburg verspreidde.

Aannemelijk is het wel dat het wild zwijn de Peelregio heeft gekoloniseerd vanuit het Meinweggebied. In de kop van Limburg zijn de zwijnen sterk verwant aan exemplaren uit het Duitse achterland ten oosten van Nijmegen. Deze zijn weer afkomstig uit verschillende Duitse bronpopulaties, blijkt uit het genetisch onderzoek.
De zwijnen in Zuid-Limburg vormen vermoedelijk min of meer één populatie met hun soortgenoten net over de grens in Belgisch Limburg en de Voerstreek. Deze komen weer uit de Eiffel en de Ardennen. Zwijen komen dus van verschillende kanten ons land binnen, concludeert Jansman.

Afwijkend
In de Maasduinen en de zuidelijke Roerstreek wijken de aanwezige zwijnen genetisch sterk af van alle andere populaties. Kennelijk zijn die niet op natuurlijke wijze daar terecht gekomen, meent Jansman. De meest waarschijnlijke verklaring volgens de Alterra-onderzoeker is dat enkele dieren door mensen zijn geïntroduceerd. Of ze zijn ontsnapt uit gevangenschap of bewust losgelaten en hebben zich uitgebreid.

Lees het hele artikel op de site van Wageningen UR.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer