Sectie biedt zekerheid (video)

Het stellen van de juiste diagnose van een aandoening op de varkensbedrijven zelf, is lastig. In 90 procent van de gevallen biedt sectie in combinatie met weefselkweek wel een sluitende diagnose, beweert Chrys Charpentier, dierenarts bij Varkens Gezondheidsteam Zuid. "Bij varkens die plotseling sterven en amper hoesten, kunnen longproblemen weldegelijk de oorzaak zijn. Bij APP hebben varkens zo'n pijnlijke longen, dat ze het hoesten amper kunnen verdragen. Dus een varkenshouder hoort amper iets, maar heeft in de stal dus wel een probleem."


Met een sectie weet een varkenshouder volgens Charpentier wel zeker wat de boosdoener is. Bovendien wordt tijdens een sectie het complete varken van binnen bekeken. Mogelijke aandoeningen aan de gewrichten, maag, lever en darmen komen dan eventueel ook bovendrijven. Ook wordt er in kader van gezondheidsmonitoring ook gelet op varkenspest. Dit laat hij allemaal zien in de bijgevoegde video gemaakt tijdens een sectie.
Varkens 2, dat deze week verschijnt, heeft als thema diergezondheid. Het thema staat volledig in het teken van diagnostiek.  

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    30 %
Meer weer