Betere groei

Varkenshouder Mark Haverkamp gebruikt sinds enkele maanden het Watter-systeem. De gezondheid en groei zijn sindsdien verbeterd. Vanaf een dieptepunt van 760 gram per dag, is de groei van de Piétrain-nakomelingen al gestegen naar 830 gram per dag. “Dat zijn de kosten van 7 eurocent per varken zeker waard”, vindt Haverkamp.
Het Watter-systeem maakt met water, zout en stroom ter plekke een veilig, niet giftig desinfectiemiddel. Het apparaat is bedacht en ontworpen door Alfred en Arjan Koop om overal ter wereld de hygiëne te verbeteren en schoon drinkwater te kunnen maken.
Voor een goede doding van bacteriën en virussen zijn momenteel vaak desinfectiemiddelen in gebruik die schadelijke bijwerkingen hebben en risico’s met zich meebrengen bij gebruik. Op basis van hun wereldwijde ervaring hebben de broers Koop een systeem ontwikkeld waarmee een desinfectiemiddel te maken is dat niet giftig is, een neutrale zuurgraad heeft en veilig is voor mens en dier, maar wel bacteriën en virussen doodt. Hoe het precies werkt is het geheim van de smid. Er ontstaat bij het proces onder andere hypochloriet. Maar Watter heeft er ook voor gezorgd dat het middel gewoon een neutrale zuurgraad heeft en daardoor niet schadelijk is bij toepassing (mits correct toegepast) en gebruikt kan worden voor desinfectie van de waterleiding.
Dat middel heet Nontox en is uitgebreid getest door TNO. Het onderzoek toont aan dat Nontox in een hoge dosering geschikt is voor het desinfecteren van alle mogelijke materialen, oppervlakten en ruimtes. De reductie van schadelijke bacteriën en virussen is meer dan 99,99 procent. In een lage dosering is het geschikt om drinkwatersystemen schoon te houden. Het middel doodt de bacteriën en virussen in drinkwater, breekt de aanwezige biofilm af en voorkomt dat een nieuwe biofilm wordt gevormd.



Tekst: John Lamers
Beeld: Koos Groenewold

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    17° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    18° / 6°
    10 %
  • Vrijdag
    19° / 8°
    10 %
Meer weer