Voeropname meest bepalend

De variatie in voeropname van biggen voor het spenen, verklaart voor maar liefst 44 procent de variatie in groei na spenen. Dat blijkt uit onderzoeksgegevens van Provimi, gepresenteerd tijdens de LIV.

De voeropname voor het spenen is daarmee de meest bepalende factor voor de prestaties van biggen gedurende het hele opfoktraject. Vaak wordt aangenomen dat het speengewicht de doorslaggevende factor is. Maar slechts drie procent van de variatie in groei tijdens de opfok heeft een rechtstreeks verband met het speengewicht.
Jaap Verstijnen, varkensspecialist van Provimi: “Wij stelden ons de vraag: welke big, groeit het beste in de opfok? Is dat de zware big die aan de voorste speen heeft gelegen en dus alleen maar melk heeft gedronken, of een lichtere big die minder de beschikking had over melk en dat gecompenseerd heeft met prestarter? Het blijkt die lichtere big te zijn.
Een zware big die alleen melk heeft gedronken gaat volgens Verstijnen na het spenen doorgaans slecht aan het vreten. Dat leidt tot schade aan de darmen en een slechtere vertering. Ook zijn de enzymen die voor de vertering van zetmeel en plantaardig eiwit nodig zijn bij een big die alleen melk heeft gedronken nog niet op gang gebracht. Biggen die slecht vreten na spenen zijn sowieso veel gevoeliger voor ziekten.

Geboortegewicht
De variatie in groei in de opfok wordt naast de voeropname voor 21 procent bepaald door het verschil in geboortegewicht. De variatie in groei is voor 32 procent afhankelijk van een optelsom van andere factoren. Bijvoorbeeld de temperatuur in de opfok, de pariteit van de zeug, de melkgift, enzovoort. Die zijn dus wel belangrijk, maar het grootste effect op de groei is te bereiken door de voeropname in het kraamhok te verhogen.
De invloed van voeding voor jonge biggen op de prestaties in de hele opfok is een actueel onderwerp. Verschillende voerfabrikanten presenteren tijdens de LIV in Venray hun nieuwe voerconcept dat daarop inspeelt. Eerder al lanceerde Agrifirm de totaalaanpak Big Control, die in voerstrategie en management inspeelt op het bevorderen van de gezondheid en prestaties van biggen via de voeropname.

Lees ook: Biggenvoeders hot tijdens LIV Venray
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer