Daar word ik blij van


Welke eindbeer is de beste? Een vraag die veel zeugenhouders zich regelmatig zullen stellen. Er is veel keuze. De vraag is simpel het antwoord vaak gecompliceerder. Mede ook omdat veel factoren bepalen welke eindbeer het beste is. En die factoren zijn per bedrijf verschillend en wegen per bedrijf niet even zwaar. Extra moeilijkheidsfactor is dat de vermeerderaar bij zijn keuze ook rekening moet houden met de belangen van de handelaar of vleesvarkenshouder. Uiteindelijk is dat ook weer in zijn eigen belang natuurlijk.
Uit de jaarlijkse resultaatverzameling van de vleesvarkenshouderij blijkt dat er, ook bij gelijke genetica, grote verschillen tussen bedrijven zijn. De verschillen spitsen zich vooral toe op voederconversie, groei, spek- en spierdikte. Naast oorzaken als voersamenstelling, voersysteem en voercurve zijn tevens gezondheid, sekse en management te noemen als veroorzakers van dit verschil.
Behalve de constatering dat de verschillen tussen bedrijven groot zijn, blijkt bij verdere analyse dat de waardes voor de verschillende kengetallen per bedrijf ook nog eens zeer divers zijn.
Begin 2014 zal TOPIGS de eindberen op een nieuwe manier gaan indelen. Het doel is om het aanbod van de eindberen nog beter te laten aansluiten bij de wensen van de klant. Het instrument hiervoor is de TPI.
Met de TPI methodiek verdelen we onze eindberen binnen een ras op basis van de fokwaarde van de individuele beer. We gebruiken vier kengetallen waaronder spier- en spekdikte. We kunnen zo preciezer dan ooit de juiste keuze maken voor de afzetmarkt van de biggen of vleesvarkens. Daarnaast kijken we naar daggroei en voerverbruik.
Maar er is ook bijkomend voordeel. Het percentage dieren dat passend in het concept geleverd kan worden is groter vanwege minder spreiding, de uniformiteit van de groei neemt toe en daardoor de stalbezettting, uniformere varkens kunnen beter naar behoefte worden gevoerd.
TPI is een mooi instrument. Het maakt het mogelijk om de keuze van eindbeer preciezer af te stemmen. Het verder dan de keuze tussen een Tempo, Talent of Top Pie. Het is fine tunen binnen de rassen. Het is een voorbeeld van toepassing van moderne technieken en kennis voor direct betere resultaten voor varkenshouders.
Misschien is het ook wel een voorbeeld van de ontwikkeling in onze sector waarbij we steeds preciezer werken en de houderij van varkens steeds beter kunnen sturen. Een volgende stap kan zijn dat we op basis van genetische aanleg onze varkens precies kunnen voeren wat ze nodig hebben. Zodat we ook nog eens een verhoogde efficiëntie realiseren. En dus een verhoging van het financiële resultaat.
Al met al is de TPI een perfecte brug van de fokwaarden van de beren naar de praktijk en al haar pluriformiteit. Als tussenschakel tussen praktijk en wetenschap voel ik me dan ook een bruggenbouwer. Waardevol werk voor de totale kolom in de sector. Kijk, daar word ik nou vrolijk van.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer