Een vak apart

Binnen mijn werk als wateradviseur in de veehouderij hoor ik veehouders vaak zeggen dat drinkwater zo belangrijk is. En gelijk hebben ze… Een goede kwaliteit, maar ook een correcte beschikbaarheid van het drinkwater heeft ongekend veel invloed op de diergezondheid en technische resultaten.
 

Een paar voorbeelden:
Bij zeugen is genoeg wateropname in dracht nodig voor een goede uitscheiding van afvalstoffen, een goede ontwikkeling van de vrucht en een mooi geboortegewicht. Bij groepshuisvesting merken we maar al te vaak dat de wateropname te beperkt is. Eén simpele watermeter geeft dan veel inzicht.
De kwaliteit van bronwater wordt op de meeste bedrijven 1 x per jaar onderzocht. Maar in de tussentijd kan er veel veranderen aan de waterkwaliteit door bijvoorbeeld een storing aan de waterzuiveringsinstallatie. Met een eigen test-set voor waterkwaliteit en maandelijkse controle van geur, kleur en smaak zijn veel problemen te voorkomen. Onderneem altijd actie bij afwijkingen op dit vlak, zelfs als het water aan de normwaarden voldoet!
De advies-nippelopbrengst is in de zeugenstal, kraamstal, bij de biggen en de vleesvarkens steeds weer anders. Het correct inregelen hiervan bij alle diergroepen is vaak 1 van de grootste water-uitdagingen op een varkensbedrijf. Een te lage nippelopbrengst zorgt immers voor onvoldoende wateropname en heeft direct invloed op voeropname, groei en melkgift. Te veel water of druk daarentegen leidt tot onrustig drinkgedrag, vermorsing en mogelijk achteruitgang van de voerkwaliteit. Een juiste drukverdeling, gebruik van dezelfde type nippels en nippelstanden is hier het devies.

Water: het is een vak apart. Niet alleen zeggen dat het belangrijk is, maar ook daadwerkelijk actie ondernemen om problemen voor te zijn, is de grootste uitdaging. Dit kan door dagelijkse controle van het verloop van de wateropname. Zo ben je in een vroeg stadium attent op een ziekte of lekkage. Daarnaast is het advies om het systeem in elke stal minimaal elke 2 weken onder hoge druk te spoelen. Beoordeel het water dan direct op geur, kleur en smaak. En wees dan ook direct alert op de nippelopbrengsten bij alle diergroepen. Meet deze met een maatbeker bij nippels verspreid over de stal en vergelijk de opbrengst met de normwaarden.
Zo is er met gezond “boerenverstand” al veel te winnen. Maar… vreemde ogen dwingen. Dat merk ik als ik met bedrijven aan de slag ga. De komende tijd zal ik u regelmatig op de hoogte houden van praktijkvoorbeelden die ik tegenkom onderweg die relevant kunnen zijn in uw bedrijfsvoering. Zodat u dat gezond boerenverstand ook écht in de praktijk kunt brengen.

Joost Straathof
Eigenaar JSWater

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer