NVV: zonder retail géén BZV

De Nederlandse vakbond Varkenshouders (NVV) verzoekt de Provincie Brabant met klem de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij niet vast te stellen vóórdat de retail garanties geeft over het vergoeden van de extra kosten die Brabantse veehouders moeten maken om in de transitie mee te kunnen. 'De BZV, die op vrijdag 7 februari wordt behandeld door de Provinciale Staten van Brabant, is met de opstelling van de supermarkten gedoemd te mislukken' stelt de NVV in een persbericht.

Albert Heijn, Jumbo en Superunie hebben volgens de NVV toegegeven niet extra te willen betalen voor de kostprijsverhogende maatregelen die Brabantse boeren moeten nemen in het kader van de BZV. ‘Supermarkten zeggen duurzaam vlees te willen verkopen, maar steken er zelf geen cent in. De Brabantse varkenshouders, zijn daarvan de dupe’, zegt secretaris Frank Donkers van de NVV. Het is volgens hem te simpel om te stellen dat als boeren niet ‘willen’ meedoen aan BZV, zij een vrije keuze hebben. ‘Dat is geen reële veronderstelling. Boeren hebben namelijk ruimte nodig om te kunnen ontwikkelen en te verduurzamen.’

Brabantse boeren willen gráág verduurzamen, maar de kosten die dat met zich meebrengt, kunnen zij volgens de NVV niet alleen dragen. Verduurzaming is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid, die financieel niet alleen op het bordje van de boer kan worden gelegd. ‘Dat supermarkten hen nu ook nog ijskoud vertellen niet extra te betalen voor de meerkosten van de BZV, is voor de NVV onverteerbaar', aldus Donkers. Uit diverse onderzoeken blijkt volgens de NVV dat consumenten bereid zijn meer te betalen voor duurzamer voedsel. Het is de NVV dan ook een raadsel waarom supermarkten blijven beweren de kosten voor de transitie naar duurzame veehouderij niet in de consumentenprijs te kunnen doorberekenen.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer