Wakker Dier in actie tegen hormoongebruik

Wakker Dier komt in actie tegen hormoongebruik in de varkenshouderij. Volgens de dierrechtenorganisatie worden er te veel hormonen ingezet.
Jaarlijks worden volgens Wakker Dier 10 tot 15 procent van de zeugen met hormonen behandeld. De organisatie vreest dat door de schaalvergroting steeds meer varkenshouders er voor kiezen structureel hormonen in te zetten. “Zeker als er geen beperking of limiet aan het gebruik van hormoontoepassingen wordt gesteld.” Wakke Dier wil daarom een verbod op hormoongebruik om efficiëntieredenen of om vruchtbaarheidsproblemen door te hoge producties te verhullen.

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) stelt dat er geen exacte getallen zijn over het gebruik van vruchtbaarheidshormonen in de varkenshouderij, maar schat in dat het gebruik in algemeenheid dalende is. Wél schat zij in dat er sprake is van een toename van het hormoon gebruik in het meerwekensystemen.
Volgens de KNMvD kan hormoongebruik in bepaalde gevallen ook de gezondheid van de zeug en biggen ten goede komen en tot een vermindering van het antibioticagebruik lijden. “Uitgangspunt blijft echter wel dat in beginsel eerst alle mogelijke managementmaatregelen moeten worden genomen waardoor de inzet van vruchtbaarheidshormonen niet nodig is.”

Of dit uitgangspunt in de praktijk wordt nageleefd is volgens Wakker Dier discutabel. “De dieren hebben veel stress, varkenshouders streven naar nog grotere tomen biggen en zeugen moeten immers zo snel mogelijk weer worden bevrucht.”
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer