Gezamenlijk mestfraude aanpakken

Het is nu onduidelijk wat met de mesttransporten gebeurt, zodra deze de grens over rijden. Nederland en Duitsland gaan daarom samenwerken om mestfraude in te perken. Verplichte GPS-systemen zullen onderdeel van deze aanpak zal zijn. Dat meldt Economische Zaken.

Duitse akkerbouwers ontvangen graag Nederlandse mest omdat daarvan de mineralensamenstelling bekend is. In Duitsland is de handhavingscapaciteit om mestfraudeurs op te sporen kleiner en het land kent geen centrale gegevensregistratie. Waardoor niet helder is wat er met mest over de grens gebeurt.Tijdens het zogenoemde Dreiländertreffen in Berlijn, een ontmoeting met de twee voor Nederland belangrijkste exportregios’s Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen werd afgesproken grensoverschrijdende problemen als mestfraude samen aan te pakken.

Experts van beide landen streven er naar om in het najaar van 2014 transportgegevens en de juridische afwikkeling op elkaar te laten aansluiten. Zodat er meer inzicht komt in het gebruik van mest over de grens en fraude wordt ingeperkt.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer