De grote stad

Afgelopen vrijdag was het weer zover. Een rit samen met vriendin Miriam naar de grote stad Amsterdam met de sticker van Varkens zijn cool op de auto. Omdat ik natuurlijk helemaal trots en blij ben met varkens, maar ook dat ik varkensboerin ben én Big Challenge steun. Ik zie het soms ook als een excuus voor mijn rijgedrag in de stad. De automobilisten achter mij zien dat ik die grote stad niet gewend ben, want dat is natuurlijk een boerin.

Samen naar het Eetcafe van de Youth Food Movement (YFM). Een jonge club enthousiaste burgers die graag meedenken over de richting waar we naar toe kunnen met de landbouw. Ik ben al vaker bij hun eetcafe geweest en zie dan mensen die echt betrokken zijn bij het voedsel, hoe het gemaakt wordt en waar het vandaan komt. Een groep voorlopers die aangeven waar de mensen uit de stad naar op zoek zijn. Belangrijke informatie dus, want alles wat we op de boerderij maken wordt verkocht. Het is dus belangrijk te weten waar behoeftes van mensen zitten. En of je die - tegen meerprijs - kunt invullen.

Toen ik een paar weken geleden zag dat het Eetcafe werd aangekondigd, heb ik meteen contact gelegd of ons vlees op het menu mocht staan. Een drietal jongens van Gastrovan.nl zouden voor de catering zorgen, en hoe! Ze hebben een heerlijk diner gemaakt met stukjes spek, de boerinnenrookworsten en hamlappen van onze Vair varkens. Mooi als je zo samen kunt werken met mensen die net zo trots zijn om met die heerlijke varkens te werken als jijzelf!

Tijdens de discussieavond vielen me een paar dingen op. De zaal was gevuld met burgers en boeren, en een paar ‘dwarse’ boergers. Veel bestuurders van YFM en NAJK en allerlei verschillende burgers en boeren die graag informatie wilden delen. Het onderwerp was het GLB en de verplichting om meer te verduurzamen. Gelukkig zijn er ook een stel die allang inspelen op die verduurzaming en wensen van de burgers.

Een belangrijke wens van burgers - bleek deze avond ook maar weer - is om alles te zien, transparantie dus. Ik heb ze van harte uitgenodigd om een volgende editie naar het Vair Varkenshuis te komen. Eens kijken of ze naar ons toe kunnen komen. Die rit naar het platteland voelt waarschijnlijk hetzelfde als voor mij met de auto naar de grote stad.

Marijke Nooijen
Varkenshoudster
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer