'Het is net Spa rood'

Het verbeteren van waterkwaliteit heeft varkenshouder Erik Ordelman geen windeieren gelegd. Ordelman is ambassadeur van VarkensNET en op zijn initiatief start Wroeten met VarkensNET: Waterkwaliteit. “Ik vind het leuk om mijn ervaringen te delen,” vertelt de varkenshouder.

Lage groei
Op het varkensbedrijf van Ordelman liep het niet zoals gewenst. “Slecht voer is er eigenlijk niet en toch liep het niet. Er is altijd wel wat te verbeteren, maar niets verklaarde de lage groei.”
Uit de uitslag van het wateronderzoek voor IKB bleek zijn water minder geschikt voor drinkwater. Reden voor de varkenshouder om een deskundige in te schakelen.

Net Spa rood
Ordelman heeft een nieuwe bron. Een installatie met het nieuwste van het nieuwste. “In het begin ging het prima, maar toen steeds slechter.” Volgens de deskundige die hij inschakelde komt het water van de nieuwe bron waarschijnlijk uit een andere aardlaag. De samenstelling is namelijk anders. Nu voegt de varkenshouder waterstofperoxide toe. “Het is nu net Spa rood. De varkens vinden het lekker.” De peroxide zorgt ervoor dat ijzerdeeltjes geen lading meer hebben en niet reageren met voer.

Dweilen met de kraan open
Ordelman: “Zeg dat vleesvarkens twee liter water drinken op een kilo voer, dan is water net zo belangrijk. Als bronwater het voer aantast, dan is het dweilen met de kraan open.” Water was voor Ordelman onbekend terrein. Inmiddels heeft hij ook een vitaliser aangeschaft. “Ik gebruik nu minder waterstofperoxide en het water smaakt nog lekkerder.”

Stap vooruit?
Ordelman ziet zijn resultaten een flinke stap vooruit gaan. “De spieraanzet is beter en we hebben een hogere groei.” Volgens Ordelman kunnen meer varkenshouders ongetwijfeld voordeel doen bij het verbeteren van de waterkwaliteit. Daarom initieerde hij Wroeten met VarkensNET: Waterkwaliteit.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer