'Langer in onzekerheid'

Door aanscherping van toetsingscriteria in de vergunningverlening voor de Natuurbeschermingswet kunnen veel Brabantse veehouders geen vergunning krijgen om hun bedrijf uit te breiden.
Brabantse Boeren die ontwikkelruimte willen ‘verdienen’ door duurzamer te werken, blijven nu langer in onzekerheid over de mogelijkheden daartoe.

Vertraging in afhandeling
De mogelijkheden van de provincie om natuurbeschermingswetvergunningen te verlenen, zijn sinds de recente uitspraken van de Raad van State drastisch ingeperkt. Negentig procent van de 1.500 ingediende vergunningsaanvragen wordt volgens de provincie ‘geraakt’ door de aanscherping van de toetsingscriteria.
Een groot deel daarvan zal als gevolg van de strengere eisen niet kunnen worden gehonoreerd. ‘We waren goed bezig om de grote stapel vergunningaanvragen af te handelen, maar nu moeten ze allemaal opnieuw worden beoordeeld. Dat zal leiden tot vertraging in de afhandeling’, zegt gedeputeerde Johan van den Hout.

Knelpunt
De Raad van State besliste eerder dat het gebruik van een stikstofdepositiebank, zoals Noord-Brabant die inzet, is toegestaan als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Die voorwaarden zijn strenger dan door de provincie werd aangenomen.
Belangrijkste knelpunt blijkt te zijn dat de provincie in de depositiebank rechten heeft opgenomen van bedrijven die na 2004 gestopt zijn. Volgens de Raad van State hadden uitsluitend rechten opgenomen mogen worden van bedrijven die na 29 september 2009 zijn gestopt. Dat is de datum waarop het Convenant Stikstof en Natura 2000 is gesloten.


 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer