Huidige regelgeving voor mestsilo’s adequaat

De huidige regelgeving voor mestsilo’s en mestgassen is adequaat. Dat zegt minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer. Aanleiding voor de Kamervragen is een ongeval in Makkinga waarbij drie mensen tijdens het schoonmaken van een mestsilo om het leven kwamen.

Asscher zegt het noodlottige ongeval in Makkinga te betreuren, maar dat zijn inziens de huidige regelgeving voor mestsilo’s en mestgassen adequaat is. De Onderzoeksraad voor Veiligheid is een onderzoek naar het ongeval in Makkinga gestart. Asscher: “Mochten de resultaten van het onderzoek daartoe aanleiding geven, dan zal ik na publicatie van het onderzoeksrapport bezien of een aanpassing van de regelgeving nodig is.”

Bij de Inspectie SZW is sinds 2000 - buiten het ongeval in Makkinga - nog één ongeval met mestsilo’s en mestgassen gemeld. Bij dit eerdere ongeval is één man in een mestsilo omgekomen. Daarnaast komt het gemiddeld één- tot tweemaal per jaar voor dat een mestsilo ‘instort’. Daarbij zijn tot nu toe geen slachtoffers gevallen.

Mestsilo’s worden gecontroleerd op het voldoen aan de bouwtechnische voorschriften die zijn opgenomen in het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling milieubeheer. Daarnaast komt de Inspectie SZW bij bedrijven met mestsilo’s vanwege arbeidsveiligheid.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer