Voorkom hittestress

Veel varkens kunnen last ondervinden van de warmte. De belangrijkste risicogroep voor hittestress zijn kraamzeugen en oude vleesvarkens. Om grote problemen te voorkomen is een goed stalklimaat belangrijk. Enkele maatregelen kunnen het de varkens wat aangenamer maken ten tijde van warme perioden. Hieronder enkele tips van Agrifirm en de Gezondheidsdiens voor dieren om hittestress bij varkens tegen te gaan.

- Probeer zeugen aan het einde van de dag te voeren, wanneer de temperaturen wat lager zijn. Zeker wanneer het om brijvoedering gaat.
?- Geef kraamzeugen kleinere porties verdeeld over de dag en probeer dit zo veel mogelijk tijdens koelere perioden te doen.
?- Verlaag de droge stof in brij met 1 a 2 procent.
?- Verstrek bij droogvoer extra water
?- Zeker bij kraamzeugen moet de watervoorziening tiptop in orde zijn. Controleer eventueel de temperatuur van het water.
?- Koel water (10 tot 15 graden) heeft een positief effect bij kraamstalzeugen vergeleken met water van 22oC.
?- Gebruik desnoods en indien mogelijk de voerbak/ trog als extra waterbak. Mocht een zeug al tekenen hebben van hittestress, dan kan de zeug afgekoeld worden door koel water over het dier te sproeien.
?- Hogere temperaturen zijn ideaal voor allerlei ziektekiemen. Bovendien zoeken dieren verkoeling door in mest en urine te liggen. Tijdens warme perioden is hygiënisch werken dan ook extra belangrijk.
- Controleer ook bij de vleesvarkens de hoeveelheid water en de kwaliteit van het voer. Ook deze categorie zal tijdens koelere perioden meer voer opnemen.
- Een afdeling die minder vol ligt, zal minder problemen ondervinden van de warmte, omdat varkens verder uit elkaar kunnen liggen.
Probeer ook hier koelte te creëren door te sproeien of de vloer nat te maken.
- Zorg voor maximale luchtinlaat om meer luchtverplaatsing te krijgen.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer